Vad ska jag mata min kattung

Kattmat

Hitta det bästa näringsmässiga fodret för din kattunge är viktigt. Låt oss ge din kattunge rätt näring som behövs för att växa. Veterinärer och andra experter rekommenderar olika typer av kattmat. Vi tittar på dessa för att säkerställa balanserad kost.

Välj en högkvalitativ kattmat

Välja rätt kattfoder är nyckeln till att hålla din katt ung och frisk. Det finns ett par viktiga saker att tänka på när du väljer. Först och främst bör du se upp så att maten innehåller minst 30% protein, men inte mer än 15% fett. Andra viktiga ingredienser kan vara vitaminer, mineraler, fettsyror och antioxidanter som kan hjälpa din katt mot inflammation, skadliga frekvenser och allergener.

Det bästa är att välja en högkvalitativ torrfoder som har ett balanserat innehåll av alla essentiella näringsämnen i en lavemang blandning till låga priser. Dessutom är det bra att se upp med ingredienser som soja, insekter och animalska biprodukter; dessa kan naturligtvis producera proteiner men skulle fungera som bindemedel för andra ingredienser som spannmål eller fett.

Ersatzprodukter som frysta kattmat (som inte inkluderar ingredienser) skulle inte rekommenderas då de oftast inte ger tillräckligt mycket fibre för en sund tarm och ett gott immunförsvar samt risken för vitamindefekter om det missas essentiella vitaminer i livsmedlet. Köttrester berikas ofta med syntetiska smaksattsilsmycken vilket leder till magproblem om du konsumerar dem regelbundet – detta borde undvikas s expressly om din katt är allergisk mot artificiell smak; mata den med 100% rent kött bara!

Det finns många högteknologiska enzym-berikade torrfoder ute på marknaden – opt for those if possible as well as natural supplements such as fresh fruit and etable oils for added nutrition for a balanced diet!

Se till att kattmaten är lämplig för åldern

Riktigt lämplig mat för katternas olika stadier är viktigt för att de ska ha ett hälsosamt och glad livslängd. Den typ av mat som din kattunge behöver beror på trivselnivån, åldern och tillväxtfaktorn. All nyfödda och små katter behöver en mer mjuk foder med hög näring för att stödja normal tillväxt och utveckling. Noggrann undersökning om den typ av produkt som passar allra bäst är dessutom avgörande, eftersom det är den naturliga basen som kommer att vederbära kvalitet på hundens liv.

Hitta nedanstående vanliga typer av foder som specifikt riktar sig till olika stadier i livets gång:

Stadium Foder
Kitten Fodret innehåller sorters olika ingredienser med ett högt innehåll av protein, mineraler och vitaminer som bidrar till att lugna hungeriden och underlätta uppvaknandet från ungdom till ungmö.
Adult Fodret är rikare i proteiner men inte så mycket som Kitten-formulan, vilket ger adult-katterna maximal energiutnyttjande samtidigt som man reglerar mängden fetter, hurdant socker passerar via matsmältningsorganen.
Mature Det innehåller balanserad nivå av antioxidanter vilket bidrar till en langsammare kemisk process mellan matens ingredienser; denna formel är utformad antingen för rasbas eller utseendebaserade beteendemönster; det finns en makalös variation mellan drycker, frysta frukter eller soppor.
Senior Senior-formulans symtransition har lagts fram med tanke på den minskningseffekten av aktivitetsnivǻ inducerad frǻn demensinskridning; portionerna kan ha integrerad gurka sammandens med kornprodukter om deras metabola system skulle producera urinsystemsrelaterade problem; undvik fetter i varje fall!

Undvik mat som innehåller för mycket socker

Att köpa rätt mat är viktigt för att hålla katter friska och glada. Att välja de bästa ingredienserna och sorter som passar din katts speciella behov är nyckeln. Undvik att mata din kattunge med mat som innehåller mycket socker eftersom det inte är nyskapade för deras diet, men det går att motverka näringsbrist genom att välja livsmedel med stabila fysiologiska och immunologiska egenskaper.

Några lämpliga livsmedel som du kan inkludera i din katts diet inkluderar:

Kött: Fågel, fisk eller skaldjur. Undvik mat som innehåller harts eller mager;
Mejeriprodukter: Mjölk, ost etc;
Fiberrika frukter och grönsaker (pumpa, butternut osv);
Ägg: Koka dem helt innan du serverar;
Ris och Quinoa;
Fullfettsardiner i olja (som en behandling);
Kollagenproducerande benbuljong;
Gravad lax / lamm / tonfisk / torsk etc.

Näringsrik mat

Det är viktigt att ge kattungar en näringsrik diet. Deras näringsbehov är högre än vuxna katter. Så, för att hålla dem friska, se till att deras diet är komplett. Det är viktigt att inkludera ett antal ingredienser. Vad är det?

Se till att kattmaten har tillräckligt med protein

Oavsett om din kattunge är vuxen eller ung, kan många katter har nytta av att ha ett tillräckligt högt proteininnehåll i kosten. Protein bildar den huvudsakliga byggstenen för olika funktioner i ansikte, ben och muskler och är även den energikälla som krävs för tillväxt och inkapsling av andra råvaror. Kattmat ska innehålla 21-33 % protein beroende på alder.

För att se till att din kattunge får en tillräcklig mängd proteiner bör du läsa noggrant ingredienslistan på matens förpackning. Vissa matar innehåller vetegluten som huvudproteinkälla som inte tas upp lika bra av katter jämfört med andra ingredienser. Proteinkvaliteten beror ofta på hur de används – i en del fall kan det innebära att manuskriptet mejeriprodukter finns med enbart för smaken, men har ett lågt energiutbyte för din katts behov. Ser til att ge din katt proteinrik mat som innehåller mejeriprodukter, ägg, lax, fjolltorsk, kalkon och/eller risprotein isolat – dessa proteiner ger de stora resultaten nur en liten dos.

OcksPAS PÅ! Mesta djurmat har jod och avoid adding any human grade supplements dath increase the iodine content of yourcat’s diet can cause health problems with her thyroid gland!

Se till att kattmaten har tillräckligt med fett

För att din katt är frisk och stark, se till att kattmaten har fett som den viktigaste energikällan. Fett säkerställer att katter kan producera kroppsvätskor, absorbera fettlösliga vitaminer och transportera hormoner. Idealiskt bör fettets andel vara 30-35% av den totala näringsvärdet, vilket är mycket mer än det vanligtvis finns i maten som serveras för många katter.

Förutom ett högt fettinnehåll ska du se till att maten innehåller animalisk proteinsom ger aminosyror som katten inte kan producera. Olika essentiella fettsyror bör också finnas, vi rekommenderar Omega-3 & Omega-6, som finns i fet fisk och oljor. Se även till att maten har tillsatser av vitaminer och mineraler designade specifikt ansvara (för en) villighet (att) vårda friskheten hos din unga lillasyster!

Du kan fortfarande ta mer Information om information om näringsrik djurmat på webbplatsen deras tillverkare eller veterinär.

Se till att kattmaten innehåller vitaminer och mineraler

För att säkerställa att din kattunge får alla de vitaminer och mineraler den behöver kan du se till att välja en helfoder-uppskattad kattmata (oftast ljust mörkbrun eller grå i färg). Se till att labeln innehåller vitaminer, mineralsalter och naturliga antioxidanter. Beroende på kattens ålder, storlek och individuella behov bör du välja en mataffär utformad för varje situation.

Foder av hög kvalitet är avgörande för både smak och näring. Foder med högt proteininnehåll ska ersättas med mer balanserad matning som mjukar, innehållandes aminosyror och andra hjärnfunktionella næringsæmnen som omega 3-fettsyror. Om du letar efter alternativ finns det snacks på marknaden som erbjuds speciallt designade för att berika din katts matsmak. Näringsrika ingredienser som äpplen, gurka, laxolja, fetaost blandas ofta med andra goda slutprodukter för att ge intressanta smaker för de flesta typer av djur.

Se även till att se upp med autoklaverade livsmedel eftersom de inte ger samma nivå av nutrition som andra livsmedel då detaljer saknas under processen.

Foderportioner

Vet du vad du ska mata din kattunge? Avgörande för hälsan! Följ denna guide för ålder och portioner.

Ålder Portioner
8 veckor 4-5
12 veckor 4-6

Läs instruktionerna för den mat du väljer. Vilka matvaror bör du mata din kattunge? För att bevara hälsan – ta reda på det nu!

Se till att katten får tillräckligt med mat

Att se till att din kattunge får tillräckligt med mat är extremt viktigt för att säkerställa en hälsosam tillväxt. Det finns dock vissa anpassningar du bör göra om du vill manuellt mata din kattunges foderbehov eftersom det inte alltid är lätt att veta hur mycket och hur ofta man bör mata den. Det hjälper också att veta vilken typ av mat som din unge bör få, vilket du kan läsa om nedan.

Portionsstorlek: Du bör ge katten mellan ½ sked och 2 matberedare per dag, beroende på den specifika dieten som rekommenderas av din veterinär. Kattungar som äter friskfryst eller torrfoder ska oftast få 2-3 matberedare per dag uppdelade på 3-4 måltider. Katter som äter råfoder ska oftast ha 1/2 – 1 sked per måltid uppdelat på 3-4 måltider varje dag, men det hjälper att prata med din veterinär om de exakta dagsmatsbehov som passar just katten i fråga.

Typ av mat: Foderportionerna ändras också avsevärt mellan olika typer av katta vuxenfodert. Ganska smala portioner rundfodert kan laddas med mer energi, vilket innebär att du behöver mindre foder för att tillgodose samma nivåer. Om du använder humant laxfett innehåller det flera times mer energi per portion jämfört med torrfodret, så se upp med det högre fetthaltet!

Du kan prata med en veterinär om mer specifika portionsinstruktioner som styrksystem eller preoperativ medicinering – speciellt om du har en yngre eller seniorkattern. I allmänhet lagras vitaminer lite olika vid olika temperaturer, så offertera regelbunden, men inte overfeeding, och se uppdateringar fr[n]n den vet! Naturligen måste den bepesia matvanorna anpassas för nojans ålder, storlek och individuella behov.

Se till att portionerna är lämpliga för åldern

Katthållare som föredrar att mata sina djur färdiga matar behöver se till att de köper en produkt som är lämplig för åldern på kattungen. Foderportioner skiljer sig från små till stora beroende på ett kattunges individuella behov. Om du handlar från ett foderföretag bör du dubbelkolla att den mat du väljer passar i storlek, smak och næring om det är bra för din kattunge.

För de yngre katternas del, är portioner avpuré och mosade varma näringsrika alternativ som passar dem väl och gynnar deras tillväxt och utveckling. Det kan vara bra att veta att nyfödda kattungar tenderar behov upp till 6-8 små måltider per dag som dosen bör minskas allteftersom djuret växer upp. Naturliga produkter med hög andel omega-3 fetter och strukturerade matsmältningsenzymer hjälper ungar att bygga muskler och en hjärnfunktion av högsta kvalitet. All mat ges blandade med varmt vatten eller kefir för optimal absorption av næringen – denna blandning kan delas upp i flera små mikrmåltider utan problem under hela dagen om det ses önskat.

Vuxna kanines’ behov liknar inte dem hos en ungvalp alls, så se till att du vet precis hur mycket bleka portioner ska serveras – otillräckliga portionsstorlekar leder lilla stress och bristande næring, medan stora bitar av mat kan leda till problem med magen eftersom det tar mer tid för den a matv–gan för metabolisera texturen p =och sammans£ttningen av registrerat fooditem.

Se till att katten får tillräckligt med vatten

Mata din kattunge 3-4 gånger per dag och se till att den har tillgång till friskt, rent vatten hela tiden. Se upp för för mycket kalorier. Kattungar bör inte äta abrasive eller högstärktmat som aldrig är lämpligt – istället väljer du en balanserad formel med lägre styrka som utvecklar immuniteten, hjälper kattungens muskler och ögonutveckling samt bygger starka ben och tänder.

Foderportionerna ska anpassas efter hur stora de blir och bör minskas något när ungarna börjar dricka själva, ofta runt 1 månad av ålder. Använd kvalitetsmat på lager – det finns mycket mat på marknaden speciellt försedd för unga

Allergier

Många kattungar kan få matsmältningsproblem och allergiska reaktioner av kattmat. Om din katt har allergier, är det viktigt att förstå vilka ingredienser du bör undvika. Du vill inte att din katt ska lida.

Vi diskuterar olika kattallergier. Vi ger dig råd om vilken mat du ska mata din kattunge.

Se till att kattmaten är lämplig för kattens allergier

Att vara uppmärksam på allergiker kan hjälpa till att hålla din kattunge frisk och glad. Allergivänlig kattmat är ofta fri från mjölkprodukter, soja, vete, semulor och andra kompletterande ingredienser som kan orsaka irritation och inflammation i katten.

Kontrollera alltid noga igenom ingredienserna innan du någonsin ger din kattunge någon form av mat. Om du finner att det finns olika typer av skaldjur eller fisk i deras diet – ta extra tid för att se till att de är allergenfria. Katter med allergier har en högre överkänslighet mot skaldjur eftersom deras proteiner har antikroppar som kan kicka igång immunsystemet riktigt ordentligt.Du bör se till att fodret du väljer innehåller extra Omega-3 eller EPA/DHA-fettsyror, aminosyror och vitaminer såsom E. För ytterligare skydd mot allergier sök upp specialiserad veterinärhjälp eftersom det kan innebära en livslång skillnad för din lilla vovve!

Kom ihåg att om du upplever etablerade symtom kring magproblem eller allmänt obehag hos din kattunge – sök skyndsamt veterinärhjälp. Observera noga dina djurs aktiviteter, beteenden och mönster (viftande pelsextraktion, slöhet eller diarre) och rapportera dem direkt till den behandlande veterinären för riktning mot de bakomliggande orsakerna av eventuell allergi som kan uppstå – en omgivelsespecifik allergenmatris är optimalt!

Undvik mat som innehåller ingredienser som katten är allergisk mot

Nu när du vet vad din katts allergier är är det väldigt viktigt att du symtomatiskt undviker mat som innehåller ingredienser som katten är allergisk mot. Ibland, även om suddig, kan produkter som måste undvikas innehålla ingredienser som en icke-allergisk katt kan hantera mycket bra. Därför bör du läsa ingredienslistorna på etiketten noggrant för att utesluta risken för allergenexposition.

Om din allergimedtorvare har delat specifika ingredienser som ska undvikas, se till att de inte finns med i ingreidenslistan eller minimal i förhållande till andra mervärdesingredienser. Tänk också på detta när du handlar godis eller naturliga alternativ och kontrollera ingredienser så att de inte мatchar dessa allergen-matvaror. Om maten har dragit igång allergier tidigare bör den undvikas helt och hållet tills din veterinär har avslutat ett omfattande utredningsprogram för att identifiera riktiga allergenet.

Till slut kan det vara en god idé att ta reda på om produktsammansättningen ser okvaliserad ut eftersom högfabricerade leksaker ofta innehåller smutsiga alumpulver och andra kemikalier med negativa effekter på hudens skonsamma balans men också irritera magen vilket gör det svårt för din knutte att sortera mellan bra mat och dostuffet. Försök istället välja premiummatvaror fritt från bisphenoler, ftalater, tungmetaller, miljögifter etcetera.

Kontrollera att kattmaten inte innehåller ingredienser som kan orsaka allergiska reaktioner

Det är viktigt att följa din veterinärs rekommendationer om vilken mat du ska ge till din kattunge. Om du misstänker att din katt har en allergi bör du undvika livsmedel som innehåller common allergener, såsom majs, soja och vete. I stället fokusera på att hitta en mat som är fett och mättande men samtidigt fri från de top 5 allergena ingredienserna som nämns ovan.

Det kan ta lite tid och flera omprovningar att hitta den perfekta fodret, men det är viktigt att fortsätta undersöka alternativ tills dess du hittar det som fungerar bäst för din katts unika behov. Förutom de vanliga allergiframkallande ämnena bör du ta en titt på andra ingredienser i den maten du köper för att se om den innehåller något av de mindre vanliga irritanter såsom ris, sockerrörssirap eller havre. Ibland kan även bindemedel eller fiberorter framkalla irritationer hos sensitivekatter.

Om din veterinär bestämmer att din katts allergi inte beror på någon av dessa ingredienser kan det vara viktigare för dig att se till att under raseras levnadsfaktorn. Kontrollera guiden ovan för mer information!

Kosttillskott

Din kattunge har särskilda matbehov. För att den ska få alla näringsämnen den behöver så måste den ha extra kosttillskott. Protein, fett, kolhydrater och vitaminer är viktiga näringsämnen.

Låt oss undersöka vilka kosttillskott som kan vara bra för din kattunge.

Se till att kattungen får tillräckligt med tillskott

Att mata en kattunge rätt är nyckeln till ett hälsosamt och lyckligt liv. Kattungar som inte får tillräckliga mängder av de essentiella näringsämnena och mineralerna kan under det senaste halvåret av sin utveckling bli framtida sjukdomar. För att se till att din kattunge får alla de tillskott den behöver för att växa upp frisk are andra, anser många veterinärer att det är idealiskt att erbjuda stora variationen av all-inclusive matmöjligheter som omega-3 fettsyror, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Fodervariation är A and O när man föder en kattunge. Om din framtida matreceptförslagslista består bara av kornfoder som inte innehåller överdriven tillsatser och utfyllnad ingredienser, behöver du också tillskotta ytterligare prydnadsmedel till din lilla unge. Detta inkluderar; omega 3-fettsyror, antioxidanter i form av tocoferol eller C-vitamin – vilket skyddar levern – samt calcium för starkare ben och muskler. Tillsatser omvandlas ofta fritt från tvivelaktiga leverantörer med lite eller ingen ersättning på ingrediensernas kvalitet så se till att sitta med ditt djur för att undvika skadliga alternativ.

Se till att tillskotten är lämpliga för åldern

Den viktigaste aspekten för att säkerställa att din kattunge är frisk och happy är att du ger dem ett näringsriktigt och lämpligt tillskott baserat på ålder och livsstil. En fullvuxen katt har olika behov än en kattunge, så det är viktigt att ditt tillskott håller sig till dessa particulariteter. Din katts näringsbehov förändras ju äldre den blir, till exempel, om din kattunge ska ha andra vitaminer eller mineraler som de inte automatiskt får från maten. Vid val av mat som möjliggör för båda stadierna vara lämplig kan det vara beroendeframkallande eller innehålla stora mängder socker, vilket inte passar alla katter.

Tillskott kan tillhandahållas i olika arter – flytande former, tuggade tablettformar, torrfoderformar, bollar som rullar runt etc., men det finns ibland skillnader mellan dem som motsvarar deras specifika livsfaser och granskning behövs innan man väljer rätt food supplement. Försök att hitta rikliga sammansatta former av multivitaminer som innehåller 100 procent av de dagliga referensintaget (RDI) av de flesta vitaminer och mineraler som behövs under olika perioder i ditt djurs livssyklus. Mjölksyraorganismer speciellt anpassade för matning till ungars socker nedsatt formulering eftersom brister pillerform anses icke-acceptabelt Fodermedel igensatta med Omega 3 & 6 fetter är en bra idé eftersom detta bidrar fraktalin slitage sammanbrott problem associerad med aldrande djur.

Se sedan till att alla tillsatserna i detektionen produkt gyer den RDI-standard etablerat av Association of American Feed Control Officials (AAFCO).

Se till att tillskotten är lämpliga för kattens specifika behov

Om din katt är ett kattunge, är det viktigt att du ger den rätt typ av tillskott för att hålla den sund och stark. För att säkerställa att din unge får alla de näringsämnen som behövs bör du välja en balanserad diet som är anpassad efter deras unika livsstil och storlek.

Fyllningar är ett viktigt tillskott för mjölkkatter och undulater. Dessa består av extrafibrer, vitaminer och mineraler vilket hjälper till att bevara och reglera mag-tarmhälsan hos djuren. Tillsatt fiber minskar risken för eventuell obalans samtidigt som det stöttar matsmältningen genom att långsamma absorptionshastigheten för energi samtidigt som det friskar daglig IBS.

Du kan komplettera cellnäringsbehov hos dina katter med spannmål direkt eller i form av tillnamda matprodukter som innehåller skalade fullkexet eller andra fiberbaserade produkter. Se till att de har den riktgliga mängden skalat spannmål baserat på aktivitet, ålder och lokala miljöfaktorer såsom temperatur.

Kostillskott kan ge yckelig nytta noggrant utvalda kostämnen, men se till att endast ge linsbelloden extra om du verkligen behöver fylla i luckor mellan normala måltider eller skydd mot infektionserisker samtiug om sprutande parasiter utrymmes reproducering. Se till att rikta dig sned frön, skalade oljeflesseskrasslar och annan selematisk uttalas energi nedbryta ingrediensd for djurets behov om veeffortungsmßssig totalihet:

Fettsyrainsamling ( Omega 6 eller Omega 3) Mineral fortowuftespreffionennnser (Kalcium, Magnesium)
Vitamininkospelning (Vitamin E, D eller C) Vitalbaserat stabilitiutformvingar (gelatinpulver , torkad vegetabilisk pulver)

 

Vanliga frågor

1. Vad ska jag mata min kattunge med?

Det bästa är att mata din kattunge med en högkvalitativ kattmat som är avsedd speciellt för kattungar. En kattungematsformel innehåller alla näringsämnen och kalorier som en kattunge behöver för att växa och utvecklas på ett hälsosamt sätt.

2. Hur ofta ska jag mata min kattunge?

Din kattunge bör matas 3-4 gånger om dagen tills den är cirka sex månader gammal. Efter sex månader kan du minska till två måltider om dagen.

3. Kan jag ge min kattunge hundmat?

Nej, det är inte lämpligt att ge din kattunge hundmat. Hundmat innehåller inte de näringsämnen som kattungar behöver för att växa på ett hälsosamt sätt.

4. Vad ska jag undvika att ge min kattunge?

Du bör undvika att ge din kattunge något som innehåller lök, vitlök eller choklad eftersom det kan vara giftigt för katter. Du bör också undvika att ge din kattunge mycket mjölk eftersom de flesta katter är laktosintoleranta.

5. När kan jag börja ge min kattunge fast föda?

Du kan börja ge din kattunge lätt mosad mat när den är runt fyra veckor gammal. Vid sex veckors ålder kan den börja äta mjuk torr mat och vid åtta veckor gammal kan den gradvis byta till torr mat.

6. Behöver jag ge min kattunge kosttillskott?

Om du ger din kattunge en högkvalitativ kattungemat som är avsedd för kattungar behöver du inte ge några kosttillskott. Om du är osäker kan du alltid rådfråga din veterinär.