Feline tandrengöringstips och vanliga frågor

3 frågor att posera för innan ditt kattdjur har en tandvårdsstrategi
Oavsett om deras autonoma natur eller tankekatter inte behöver oavbrutet klinisk övervägande, ignoreras tandvård för kattdjur ofta. Verkligheten i situationen är att katttandrengöring är en betydande försiktighetsteknik med många medicinska fördelar.

Varför kattrengöringar är viktiga

Kattdjur är krävande vårdnadshavare, tragiskt nog kan de inte perfekta sina tänder så fullständigt som de rengör sina tassar. Därför är tandrengöring viktiga för ditt kattdjurs orala välbefinnande. Tandrengöring hjälper inte bara till att verkligen rengöra tänderna, men förhindrar dessutom tandsjukdomar hos kattdjur.

Kattdjur påverkas av två huvudsakliga typer av tandsjukdomar:

Parodontal sjukdom
Tandresorption

Parodontal sjukdom hos kattdjur

Parodontit hos katter är inte normalt för parodontit hos människor. Plack från mikrober stelnar till tandsten och orsakar förvärrat tandkött. Denna tandsten orsakar alltså tandköttssjukdom och i slutändan brist på ben och tandköttsvävnad runt kattens tänder (parodontit).

Tandköttssjukdomar kan också orsakas av olika sjukdomar som diabetes, njursjukdom och kattleukemivirus.

Kattandresorption

Även om tandresorption inte helt har fått det, orsakar tandresorption plågsamma skador som i det långa loppet separerar tänderna. Den inre tanden börjar ruttna och går vidare till resten av tanden, vilket orsakar tandlossning.

Behandling och undvikande

Båda tandinfektionerna kan vara mycket svåra för kattdjur och kommer förmodligen att kräva rengöring och utdragningar av de ohälsosamma tänderna. Medan terapi kräver en genuint besvärlig operation, är motverkan grundläggande och okomplicerad. Den minst krävande metoden för att förebygga tandsjuka hos ditt kattdjur är att rengöra kattens tänder konsekvent. Tänk på att använda en husdjurssäker tandborste och tandkräm, använd aldrig mänsklig tandkräm eftersom den kan innehålla giftig xylitol. Vanliga veterinärkontroller och veterinärstödda tandbett är likaså kraftfulla avskräckande åtgärder.