Maine Coon – det lilla lejonet

Historien bakom rasen

Maine Coonrasen hör till en av de vanligaste och populäraste kattraser som folk skaffar idag eller väljer att föda upp. Anledningarna är många men framför allt för att den dels är mycket gullig med sin fluffiga lejonaktiga och spräckliga päls och dels för att dess temperament är mycket behagligt. Trots den stora efterfrågan på Maine Coonkatter, är det dock ganska få som egentligen vet hur rasen uppstod. Man vet emellertid att det är den första amerikanska kattrasen. Katterna kommer ursprungligen från Maineområdet och myten påstår att de såg dagens ljus när de parades med tvättbjörnar – därav namnet Maine Cool, då tvättbjörn heter “racoon” på engelska. Dessutom är rasen känd för sin stora storlek.

Den mest trovärdiga historien är dock att långhåriga katter som kom med sjömän till Maines hamnar, av en slump har parats med inhemska katter eller engelska raser som nybyggarna tog med sig på 1600-talet, för att senare utvecklas till den söta ras vi har idag.

Typiskt för Maine Coons

Maine Coonkullar har fötts upp i Sverige sedan 1989 så rasen är förhållandevis ny här hemma också. Rasen erkändes dock i SVERAK redan 1986. Sedan dess har populariteten skjutit i höjden och antalet registrerade Maine Coonkissar ökar markant. Det är inte så konstigt med tanke på det lugna temperamentet, deras sociala förmåga att alltid acceptera andra människor och djur samt deras roliga ljud de för med sig och konsten att “tala”. Maine Coonkatter både jamar och spinner, gurglar och kvittrar när de försöker tala om vad det är de vill, vilket gör dem mycket personliga att umgås med.

På engelska har de fått smeknamnet “gentle giants” vilket betyder snälla jättar. De är som sagt rejäla doningar och kan bli lika stora som medelstora hundar. Samtidigt är de kända för att vara utmärkta jägare så man får inte bli förvånad om de släpar hem både det ena och det andra bytet och lägger framför dörren.

Utseende och typiska egenskaper

En Maine Coon kan bli mycket stor och hanar kan väga uppemot 8 kg. Det tar dock lång tid innan katterna är färdigvuxna och i regel brukar man tala om fem års ålder innan de kan räknas som fullvuxna. Eftersom de kommer från norra USA där klimatet är hårt och det finns många vilda djur i skog och mark, har de varit tvungna att slåss för sin överlevnad och är därför mycket skickliga jägare. Maine Coons har otroligt bra hörsel och syn och de stora öronen på hjässans topp rör sig frekvent då katten uppfattar vartenda litet ljud.

Då de är vana vid kyla är det viktigt att deras päls skyddar dem. På en Maine Coon fungerar pälsen nästan som ett täcke en kall vinternatt och den är yvig från svansroten ända bort till halsen där den breder ut sig som en lejonman. Även under tassarna sticker det ut hårtofsar, vilket kallas snöskor. Färgerna är i olika varianter men det typiska utseendet för en Maine Coon är den spräckliga färgskalan med undantag från choklad, lila, kanel och maskade mönster.

Däremot kan den ofta ha vitt bröst och hakparti. Trots längden på pälsen är det ovanligt med tovor.

Egenskaper

Tycker man även om hundar är det lätt att falla för en Maine Coon då deras personlighet ofta överensstämmer med en tillgiven hunds temperament, vilket är lite intressant då de har förmågan att se lite arga ut ibland. Katten har ofta en favoritperson som den sitter hos och sover bredvid och det behöver inte alltid vara den människan som ger den mat. Den tycker om att bli ompysslad och är gärna med där det händer saker, vilket gör den till en ypperlig familjemedlem. De passar utmärkt för barn och andra husdjur eftersom de är så otroligt snälla och lugna samtidigt som deras temperament även är av det stabila slaget. Till skillnad från andra kattraser, tycker Maine Coons om vatten och leker gärna både med vattenskålen och kranen när de får tillfälle.