Lämpligt foder

Maine Coonrasen har ett utseende som är stort och tungt och belastar sina leder mer än vanliga katter. Därför bör man ge dem ett foder som är utvecklat just för att bevara ledfunktionerna och rörligheten då katterna ofta tycker om att vara ute och springa eller leka inomhus. Rasen har också benägenhet att inte tugga sin mat lika bra som många andra raser. De har en bred käke och sväljer gärna bitarna hela. Därför är det bättre att ge katten lite större bitar så att de får lite tuggmotstånd och tränar tändernas funktion och käkmuskler.

Det finns flera märken på foder som Royal Canin eller Orijen som har foder som är skapat just för Maine Coons men det bästa är naturligtvis att låta katten testa för att se vad den gillar mest, samt kolla upp vilket foder den fick hos uppfödaren. Eftersom rasen växer mycket långsamt måste man ta hänsyn till foderval respektive ålder på katten. Det finns foder som är anpassat till rasens olika livscykler och åldrar så det är bara att prova sig fram.

En Maine Coon brukar inte lida av några specifika sjukdomar som är länkade till rasen utan är en förhållandevis frisk och kry ras. Visst kan de råka ut för sjukdomar som höftledsdysplasi som många andra raser men det är ändå inte så vanligt som man kan tro. Det är också en nedärvd effekt så man ska se till att skaffa en så bra individ som möjligt hos en uppfödare som är registrerad medlem hos SVERAK eller liknande.

Eftersom katternas storlek är av det större slaget bör man dock vara uppmärksam på ledproblem eller andra avvikande symptom.

En sjukdom som många fodertillverkare dock har tagit hänsyn till när de tillverkar ett foder för Maine Coons, är kardiomyopati som tyvärr kan påverka rasen en aning mer än andra katter. Detta är en hjärtsjukdom som orsakar förtjockad hjärtmuskel som i sin tur kan bilda blodproppar senare.

Var därför alltid observant på val av uppfödare och genetik när du skaffar en kattunge.

Den ideala miljön

De flesta uppfödare som säljer Maine Coonkatter vill att köparna har dem som innekatter, åtminstone till stor del. Däremot är en större inhägnad att rekommendera så att den får uppleva naturens rörelser och lukter samtidigt som ägaren har koll på den. Det råder delade meningar överallt om hur man vill att ens Maine Coon ska leva och ett antal ägare är också överens om att en Maine Coon som utekatt, i det fallet man bor på en gård eller ute på landet, är ett mycket bra alternativ. Att ha en Maine Coon som springer omkring nära trafikerade gator, grannkatter och farliga områden med argsinta hundar m.m. är något som man som ägare av en dyr och vacker raskatt, kanske inte anser vara den mest ideala miljön.

Hemmiljön

Maine Coons är riktiga jättar och behöver plats omkring sig på soffan, i sängen och på andra platser. De tycker dessutom om att vara nära sin ägare eller favorithusse/matte så att skaffa en central och gosig plats för den att kura ihop sig på, är perfekt. Skaffa också gärna många leksaker då Maine Coons tycker om att busa. Saker som liknar byten, studsbollar, laserpenna för att jaga strålen osv, kommer nog att bli rejält uppskattat. Vad man däremot bör tänka på är att sätta ett eventuellt akvarium på lämpligt avstånd från katten då de både älskar vatten och att jaga.

Ja, ni förstår vinken…

Ett klösträd är också ett smart alternativ när katten vill gå på möblerna. Nu är visserligen Maine Coons kända för att vara lugna men alla katter älskar att klösa. Ett klätterträd där den kan ligga och se på utsikten och samtidigt kolla vad du har för dig, är ett bra alternativ. Se till att den får plats på det och inte ramlar ur korgarna. Maine Coons utvecklas långsamt och kommer växa sig allt större och behåller också sin lekfullhet länge.

Maine Coon som inne eller utekatt?

En Maine Coon kommer som sagt från ett tämligen vilt landskap med kallt klimat, mycket skog och många jakttillfällen. Det har präglat katterna och gjort dem vana vid utelivet. Det betyder dock inte att man hela tiden måste släppa ut dem. Visst kan man ha en Maine Coon som ständig innekatt men den mår naturligtvis extra bra om den får tillgång till en trädgård eller en större uteplats. Får den inte det är det inte helt uteslutet att den tar tillfället i akt och öppnar dörrarna själv för att gå ut och plaska i regnet eller leta efter råttor och möss.

En Maine Coon är nämligen ingen dum kissemiss utan hittar gärna på rackartyg och bus för att komma dit den vill. Den är nyfiken och klok och dessutom mycket stor så att lära sig öppna dörrar och skåp är ingen konst för den. Maine Coons tycker även mycket om att apportera och kommer gärna hem med ett byte för att visa hur stolt och duktig den är.

Denna ras är van att ta hand om sig själv och har behov av att röra på sig. Dock brukar de flesta låta den vara ute i inhägnat område eftersom den annars riskerar att släpa hem döda djur.

Genom sin stora storlek är det också bra att bo lite större, åtminstone i en stor lägenhet så att den får tillfälle att leka av sig ibland. De gillar också att vara med i gänget och kan vara ganska sällskapssjuka, så lämna den inte ensam alltför länge om du inte vill att grannarna ska höra hur sur den är för att du inte är hemma.

Skulle du mot förmodan skaffa en Maine Coon som utekatt på heltid är det mycket viktigt att kastrera och vaccinera den (vilket man givetvis måste göra ändå) och samtidigt kolla upp eventuella skador, fästingar, bett och tovor. Ska man ha en utekatt är det emellertid bäst att skaffa en vanlig bondkatt. De flesta uppfödare vill att man tar ordentligt hand om rasen och inte lämnar den vind för våg.