Att ta hand om en förvildad Maine Coon

Tyvärr är det vanligt förekommande att katter lämnas vind för våg av oengagerade ägare eller bara springer bort om de är utekatter. Normalt är det mer ovanligt att raskatter som över lag är innekatter lämnas bort och en raskatt kostar betydligt mer, vilket gör att de flesta som köper dem gör det för att ta hand om dem hela livet.

Skulle man dock stöta på en förvildad Maine Coon, skiljer det inte så mycket från vanliga katter. När en katt blir förvildad eller springer bort, har den svårt att klara sig då den är van att få mat och kel. Maine Coons är vana jägare och har en välutrustad päls för att klara av kalla nätter, men det gör inte att man inte behöver vara orolig för dem.

Tips på vad man kan göra om man hittar en vild tamkatt

Maine Coons är raskatter som är avlade för att vara med människor och hittar man en vild katt utomhus, är det troligt att den fortfarande är någorlunda tam. Det man gör är att fånga in den i en bur, helst självmant genom att ställa in mat i buren. Sedan transporterar man den till det hem man för tillfället ska låta den vara i, genom att ställa buren i ett mörkt rum och öppna buren. Låt katten komma ut på egen hand utan att stressa den och ställ helst en kattlåda långt från maten men i samma rum. Är det en raskatt kommer den förmodligen vänja sig snabbare än en vanlig bondkatt som t.o.m. kan ha fötts ute i det fria.

När den först kommer ut ska man bara ignorera den och låta den upptäcka den nya omgivningen på eget bevåg. Maine Coons är sällskapliga av sig så har du turen att ha träffat på denna ras är det troligt att den snart kommer och lägger sig bredvid dig efter ett tag. Skapa en lugn miljö utan skrik och stoj och ställ gärna dit en stor vattenskål då den gillar att skvätta vatten omkring sig.

Uppsök sedan så fort som möjligt en veterinär!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *