Gå med i SVERAK:s förbund

Vill man åta sig uppdraget att föda upp dessa lejonlika katter, kan man starta ett katteri och gå med som medlem i SVERAK. Då får man all hjälp och guidning man behöver och blir dessutom en registrerad uppfödare på deras lista där folk kan komma och köpa dina kattungar.

Inom SVERAK får man också reda på rasstandarden och hur katterna ska se ut och bete sig för att kunna avlas på. Det är viktigt med goda gener och att katterna inte har sjukdomar som hjärtfel och dylikt.

Lämplig yta för uppfödning

Det absoluta drömstället för en Maine Coon är ett hus med en trädgård eller en gård på landet där den kan gå ut och öva på sina jaktinstinkter. Individerna blir i regel mycket stora och behöver utrymme för lek och vila samt att kunna gå på upptäcktsfärd när det passar dem. Rätt foder och miljö är mycket viktigt vid kattuppfödning.

Kända uppfödare

I Sverige föder man upp Maine Coon precis som i alla andra länder men det finns några internationella uppfödare som har ett särskilt gott rykte. Några av dem är:

  • MtKittery, USA
  • Willowplace, USA
  • Hillside, USA
  • Guldfakse i Danmark

Dessa uppfödare har fött upp individer som har visat sig vara excellenta i både utseende och temperament. De Maine Coons som finns i Sverige idag har ursprungligen kommit från katterier i England, vilket gör att den amerikanska standarden och den europeiska standarden skiljer sig åt en aning. Den första svenska kullen kom från katteriet Maffialigans.

Vissa skillnader som örontofsar, ögonfärg och pälsfärg kan diffa mellan de båda kontinenterna och 1994 bestämde man sig för att uppdatera standarden så att rasen skulle bli mer sammansatt över hela världen. Idag finns det många varianter av Maine Coons, men det är dock vissa färger och mönster som inte är tillåtna, bl.a. siamesmönstret.

Brister att hålla utkik efter

Om man upptäcker vissa fel hos en Maine Coon, bör man varken avla på den eller köpa kattungarna.

  • Alltför låg panna
  • Klen benstomme
  • En rak profil

Alla fel och brister finns nedtecknade hos SVERAK.

 

Kullarna från Maine Coons

Maine Coons föder kullar på generellt 4-6 kattungar. Det anses som en normalstor kull men det kan även bli fler eller färre ungar. Då rasen är stor, kan detta även märkas på kattungarna som kan väga upp till 130 gram eller mer i vissa fall. Hur stor en kattunge är som liten, behöver däremot inte betyda att katten blir stor respektive liten som vuxen.

Oense om egenskaper

Då rasen ökar alltmer i popularitet är det viktigt att avla på friska och fina individer och inte fuska med rasstandarden. Inom aveln av Maine Coon, har man många problem med just mångfalden och kvaliteten kan variera ordentligt för de svenska katterna. Detta medför även ett problem då domarna har svårt att komma överens och prioriterar olika saker.

Bedöm kattungarna direkt vid födseln

Det bästa tipset för en uppfödare att se hur individerna är utformade, är att titta på nyfödda kattungar när de fortfarande är blöta. Då ser man hur skelettet verkar vara och hur huvudformen ser ut. Pannan ska vara ganska lång, hakan ska vara djup och kroppsformen korpulent med korrekta proportioner.

Är man nybörjare med uppfödning är det smart att ta hjälp av en annan uppfödare som har god erfarenhet av just Maine Coons.

Alla individer behöver dock inte bli avelsdjur utan kan räcka som sällskapskatter.

Ditt ansvar som uppfödare

När man ska bli uppfödare, är det många saker man bör fråga sig innan man sätter igång. Har man tillräckligt med tid att avsätta för sina kullar? Har man ekonomiska förutsättningar för att ta hand om katterna? Vet man tillräckligt mycket om rasen och passar rasen för just mig? Har jag tillräckligt med utrymme och har katterna tillgång till uteplats och viloplats? Är familjen beredd att ta det ansvar som krävs? Detta är bara några få frågor som man kan vänta sig när man funderar på att bli en uppfödare av katter och då framför allt Maine Coonrasen.